Noc kostolov

Noc kostolov

Medzinárodné podujatie pod názvom Noc kostolov, do ktorého sa zapojil i Hlohovec, sa konalo v piatok 1. júna. Mottom podujatia bol parafrázovaný verš z Biblie z Prvého listu Solúnčanom: „Všetci sme deti svetla. Nám nevládne Noc, ani temnota“. Duchovnú garanciu nad projektom v roku 2012 prevzal trnavský arcibiskup Mons. Róbert Bezák.

Počiatky Noci kostolov siahajú do roku 2005 do Rakúska, neskôr sa podujatie rozšírilo do Čiech, Nemecka a Holandska. Minulý rok sa po prvýkrát konalo aj na Slovensku, zapojili sa kostoly Trnavskej arcidiecézy a tiež hlohovské kostoly – Kostol sv. Michala a Kostol Ducha Svätého. Podujatie Noc kostolov je ekumenického charakteru, to znamená, že sa zapojili nielen katolícka, evanjelická, ale aj ostatné cirkvi, sprístupnili kostoly, chrámy, modlitebne, veže, krypty, knižnice… priestory, do ktorých sa bežne človek nedostane.

Brány chrámov boli otvorené od 18. do 24. hodiny a Hlohovčania mohli navštíviť farský Kostol sv. Michala, Kostol Ducha Svätého (Špitálik) a tento rok po prvýkrát aj františkánsky Kostol Všetkých svätých. Vo všetkých kostoloch koordinátori – dobrovoľníci pripravili pútavý program, ktorý spustilo zvonenie zvonov.

Po prvýkrát sa do projektu Noc kostolov zapojil i františkánsky Kostol všetkých svätých. Návštevníkom boli ponúknuté nielen hudobné pásma v podaní mladšej generácie (Kapela OFM, Kapela 6. zmysel). Vznešenosť do chrámu vniesol 40-členný Greckokatolícky chrámový zbor z Vranova nad Topľou. Známy spisovateľ, dramatik a textár Daniel Hevier ponúkol na Noci kostolov v hlohovskom kláštore nielen svoje básne a piesne, ale i svedectvo viery: „Kostol je pre mňa dom nášho Otca, v ktorom sa otec rád stretá so svojimi deťmi. Niektorí ľudia, aj veriaci, si hovoria, že oni nepotrebujú nejaké stavby, kostol je miestom premodleným a vysvietený Duchom Svätým. Je miestom, na ktoré sa vždy rád vraciam. Nielen počas sv. omší, ale i mimo nich, aby som sa stíšil a porozprával sa s Bohom ako svojím otcom, alebo len tak počúval, čo mi hovorí.“

Počas Noci kostolov navštívilo kláštor viac ako 1000 návštevníkov. Noc kostolov v našom meste dopadla nad očakávania organizátorov. „Projekt Noc kostolov sme pripravovali v spolupráci s dobrovoľníkmi, ktorí boli veľmi ochotní, za čo im patrí veľká vďaka. Pestrým programom sme chceli osloviť čo najširšiu verejnosť, nečakali sme však takú vysokú účasť.“ prezradila Katarína Glajšeková, koordinátorka z Kostola všetkých svätých.

text: J. Drgoňová

Fotogaléria

programkocúr v čižmáchsvätá omšasvätá omšasvätá omšaexpozicia obrazov maliarky Márie Málikovejexpozicia obrazov maliarky Márie Málikovejexpozicia obrazov maliarky Márie Málikovejexpozicia obrazov maliarky Márie Málikovejexpozicia obrazov maliarky Márie Málikovejexpozicia obrazov maliarky Márie Málikovejexpozicia obrazov maliarky Márie Málikovejexpozicia obrazov maliarky Márie Málikovejúvodný príhovor p. Leopoldaputovanie za pokladomputovanie za pokladomputovanie za pokladomputovanie za pokladomputovanie za pokladomputovanie za pokladomprednáška o histórii kostola, kláštora a podzemných priestoroch - Mgr. Jozef Urminskýputovanie za pokladomputovanie za pokladomputovanie za pokladomputovanie za pokladomprehliadka kryptyprehliadka kryptyprehliadka kryptyprehliadka kryptyprehliadka kryptyprehliadka kryptyP. Gabriel sa prihovára deťom a mladýmsvedectvo a piesne v podaní Daniela Hevierasvedectvo a piesne v podaní Daniela HevieraeRko a Dobrá Novina - ich činnosť a aktivity, ciele, projekty, fotoreportáž z Afrikygréckokat. chrámový zbor z Vranova nad Topľougréckokat. chrámový zbor z Vranova nad Topľourozprávanie o relikviách svätých s bratom Tomášom rozprávanie o relikviách svätých s bratom Tomášom rozprávanie o relikviách svätých s bratom Tomášom rozprávanie o relikviách svätých s bratom Tomášom relikviekoncert skupiny 6. zmysel koncert skupiny 6. zmysel koncert skupiny 6. zmysel požehnanie so Sviatosťou Oltárnou

Reportáž HcTv